BeLoftE

programma wonen
opdrachtgever particulier
aannemer Bouwbedrijf Zeelenberg BV
constructeur -
projectadres Delft
status opgeleverd
ontwerp 2010-2011
oplevering 2012
foto's BK Visuals

 

Werk en wonen komen hier samen in een ruim maar ook geborgen transformatieontwerp van een voormalige werkplaats in Delft. Wat een onmogelijke leefomgeving leek werd een comfortabele en gezellige setting waar tevens een prachtige collectie glaskunst uitstekend tot zijn recht komt.

In het hart van de binnenstad van Delft heeft jaren lang een bouwbedrijf met zijn kantoor en werkplaats gezeten. De aannemer die al tijden een locatie voor het bedrijf buiten de stad zocht, liet door Studio D11 de mogelijkheden onderzoeken voor de transformatie van de werkplaats naar woning. In 2011 bleek de nieuwe eigenaar van het pand interesse in het ontwerp te hebben en nam de uitdaging aan, waarna het verdere ontwerp- en uitvoeringsproces is gestart.

Creatieve daglichtoplossingen, open relaties tussen de ruimtes en het tactisch plaatsen van besloten functies zonder daglichtbehoefte zorgen voor een woning van ruim 235 m2, die ondanks zijn formaat toch overzichtelijk en gezellig aanvoelt. De werk- en slaapkamers grenzen aan een stuk openbaar groen midden in de stad. Dit gecombineerd met het feit dat de woning aan alle kanten omringd wordt door andere panden zorgt er voor dat de woning aanvoelt als een jas die perfect past en een ultiem gevoel van rust en geborgenheid biedt midden in de bruisende binnenstad van Delft.

Aan de voorkant van de woning is een af te sluiten tuinkamer gemaakt. Enerzijds biedt dit een vorm van buitenruimte, anderzijds zorgt het voor een ruimtelijke barrière waardoor voorbijgangers niet zo maar naar binnen kunnen kijken.

De bijzondere glaskunst van de opdrachtgever heeft een speciale plek in het zitgedeelte gekregen in een kast die, door zijn vormgeving en materialen, daglicht dieper in het zitgedeelte brengt en de lengte van de woning benadrukt. De beLOFTe blijkt uiteindelijk een plek te zijn geworden waarin nu naar alle tevredenheid geleefd wordt, daar waar dat eerder moeilijk voor te stellen was.

Vergelijkbare projecten

BeLoftE

BeLoftE

Tuinderswoning Rijswijk

Tuinderswoning Rijswijk