Brugwachterswoning Delft

programma renovatie en uitbreiding
opdrachtgever particulier
aannemer Van der Ende B.V.
constructeur IBT Bouwtechniek
projectadres Delft
status opgeleverd
ontwerp 2015
oplevering 2016
foto's BK Visuals

 

Delft kent veel unieke panden, veel daarvan zijn een gemeentelijk monument of Rijksmonument. Deze woning, een gemeentelijk monument die aan de kop van een landtong bij de haven bij DSM staat, heeft vele jaren dienst gedaan als Brugwachterswoning. Hier woonde één van de brugwachters die de Reineveldbrug bediende.

Deze originele Brugwachterswoning heeft bijzondere kenmerken. Een uitbreiding hiervoor ontwerpen bleek dan ook een mooie uitdaging te zijn. Enerzijds was het onwenselijk om traditioneel en met gelijksoortige materialen te bouwen, waardoor het nieuwe ensemble als één beschouwd kon gaan worden, aangezien dit het bestaande gebouw uit verhouding zo halen. Anderzijds wilden wij de uitbreiding niet te veel laten contrasteren, aangezien dit aan zowel het bestaande monument als de uitbreiding afbreuk zou doen. De oplossing werd gevonden door de materialen qua kleur af te stemmen op het bestaande gebouw en door de belijning uit het monument deels over te nemen in de nieuwe gevel. Dit hebben we doorgevoerd in de daklijn en in de houten gevelbekleding. Deze heeft de lagenmaat van de stenen gevel overgenomen waardoor een gelijksoortig beeld is ontstaan. De nieuwe stalen kozijnen zijn bewust qua maatvoering en materiaal afwijkend gemaakt zodat deze een geheel eigen onderdeel worden van de nieuwe aanbouw. Ook intern wordt daarmee het verschil tussen bestaand en nieuw onderbouwd.

In de nieuwe aanbouw zijn alle woonfuncties geplaatst, evenals een nieuwe entree die toegang biedt aan een extra slaapkamer en de kelder. Vanuit de woonkamer zorgt de keuken als spil in de woning voor de verbinding tussen oud en nieuw.

Juist door een deel van het gebouw hier binnen te plaatsen ontstaat een spanningsveld waar de twee tijden elkaar ontmoeten. De aansluiting tussen de twee gebouwdelen is zo transparant en terugliggend als mogelijk gehouden. Hierdoor lijkt het nieuwe gebouw los te komen van de bestaande bouw.

In de bestaande woning zijn werk-, slaap- en badkamer gemaakt, evenals een inloopkast en bijkeuken. De oude vorm van de bestaande plattegrond is nog steeds leesbaar door de wijze waarop de ruimtes zijn geplaatst ten opzichte van elkaar. Vanuit de voormalige (en nu secundaire) hal kan de verdieping bereikt worden met een nieuwe opgang. Het materiaal van de trap introduceert het materiaal van de verdieping. Deze is, in tegenstelling tot de witte begane grondvloer, in hout uitgevoerd. Hierdoor is een mooi contrast ontstaan. De materialen uit de gevel komen zo ook weer terug in het interieur: het hout uit de gevel op de trap, het staal van de kozijnen in het deurbeslag en de leuningen.

Een bijzondere nieuwe levensloopbestendige woning is door deze transformatie ontstaan, waarbij opdrachtgevers, aannemer en wij trots terug kijken op een goed proces met een prachtig eindresultaat.

Tekeningen

Archief

Vergelijkbare projecten

Renovatie landhuis Voorburg

Renovatie landhuis Voorburg

Brugwachterswoning Delft

Brugwachterswoning Delft

Zeepfabriek

Zeepfabriek

Regentesseplantsoen Gouda

Regentesseplantsoen Gouda

Oosteinde

Oosteinde