Dirklangenstraat Delft

programma  renovatie en opbouw
opdrachtgever particulier
aannemer  Treon Bouw
constructeur  -
projectadres Delft
status opgeleverd
ontwerp 2014-2015
oplevering 2015
foto's  BK Visuals

 

Het realiseren van meer ruimte voor een jong gezin en een moderne, grotere woning voor hun buren in twee piepkleine binnenstads woningen was een flinke opgave. De oplossing werd gevonden in het plaatsen van één enkele opbouw, waardoor de twee woningen een echte eenheid zijn gaan vormen. Door oog te blijven houden voor details, zoals een band van metselwerk patronen, en zorgvuldig te werk te gaan, is er een pand ontstaan dat niet misstaat in de historische Delftse binnenstad.

Twee piepkleine woningen in het net zo kleine straatje de Dirklangenstraat in Delft voldeden niet meer aan de huidige eisen en wensen van de twee stellen die er wonen. De wens was om in de hoogte de woningen uit te breiden. Maar hoe maak je een opbouw voor twee woningen die maximaal extra ruimte kan bieden en wel binnen de regels van het bestemmingsplan past en nog belangrijker: in verhouding blijft tot het pand zelf.

De oplossing werd gevonden door het pand als één te beschouwen en er een enkele opbouw op te plaatsen. Intern bood de oplossing voldoende ruimte om twee extra slaapkamers per woning te maken. Hierdoor was voor één stel de opgave al geslaagd: ze hoeven niet weg uit hun woning door ruimtegebrek en kunnen er nog jaren lang in blijven wonen.

Voor het andere stel was de opgave nog wat omvangrijker: niet alleen de opbouw, maar de gehele woning moest gemoderniseerd worden én er moesten toiletten, badkamers, etc bij gerealiseerd worden. Bij deze woning is het binnenwerk geheel gestript en de oude bijgebouwen gesloopt. Er is als het ware een geheel nieuwe woning gebouwd binnen de bestaande context.

Voor het exterieur is er gekozen om het pand aan de voorkant in stijl van de bestaande woning te houden. Omdat de woning in de hoogte vergroot werd, is het hoogteverschil opgelost met een band van metselwerk patronen. Omdat de oude gevel nog in de toekomst gereinigd moet worden is het verschil nu nog overduidelijk te zien. In de toekomst zal dit naar elkaar toe trekken en zal het pand er als 1 uit komen te zien. De zijgevel die reeds gestuukt was, gaf aanleiding om de achterkant ook te stukadoren. Hierdoor is een strak pand ontstaan dat niet misstaat in de Delftse binnenstad. Door oog te blijven houden voor details tijdens de uitvoering is er een zorgvuldig uitgevoerd project gerealiseerd dat de bewoners nog jaren lang plezier zal geven.

Tekeningen

Archief - Bestaande Situatie

Vergelijkbare projecten

Het interieur bepaalt

Het interieur bepaalt

Renovatie landhuis Voorburg

Renovatie landhuis Voorburg

Interieur VLA Films

Interieur VLA Films

Brugwachterswoning Delft

Brugwachterswoning Delft

Zeepfabriek

Zeepfabriek