Van bungalow tot woonextase

programma 
opdrachtgever 
aannemer 
constructeur  
projectadres 
status 
ontwerp 
oplevering 
foto's 

 

Door het realiseren van een aanbouw in dezelfde stijl als de bestaande, sfeervolle jaren ’50 bungalow, is er bijna twee keer zo veel volume toegevoegd aan de woning. In de nieuwe, verlaagde ruimte zorgen hoogteverschillen voor speelsheid in het woon- en leefgedeelte. In het bestaande gedeelte is een slaap- en relaxruimte gerealiseerd. Terugkerende materialen zorgen voor eenheid en rust in de uitstraling.

Situatie
In het woonpark Gooland te Nootdorp staan verschillende geschakelde en vrijstaande bungalows. Allen gebouwd op ruim opgezette kavels met veel divers groen. Na 50 jaar zijn de woningen energetisch niet meer van deze tijd en de gevel, opgebouwd uit geglazuurde witte bakstenen, is door invloed van weer en wind versleten.

Opgave
Bij de woning waar Studio D11 gevraagd werd om een herontwerp voor te maken, was sinds de oplevering in de jaren ’60 ook niet veel meer aan het interieur of überhaupt aan onderhoud gedaan. Het compleet strippen van het interieur was dus sowieso pure noodzaak. Daarnaast bevatte de opdracht om aan de woning, die reeds 100m2 groot was, 75m2 toe te voegen. Een complete transformatie van het interieur en het exterieur was dus de uiteindelijke opgave.

Oplossing
Omdat de woning op dusdanige wijze gesitueerd is op de kavel, was het zeer wenselijk om de grootste uitbreiding aan de entreezijde van de woning te realiseren. Echter, in het vigerende bestemmingsplan zijn aanbouwen aan de voorkant niet toegestaan. Voor de definitieve toestemming om af te mogen wijken van de regelgeving is veel tijd, energie en overtuigingskracht aan vooraf gegaan, maar uiteindelijk stemde de gemeente in met de realisatie van een 50m2 grote aanbouw aan de voorzijde van de woning. Aan de achterzijde is een uitbouw van 25m2 gebouwd.

Ontwerp
Omdat de omliggende grond verzakt was door de jaren heen, maar ook omdat de kavel afloopt naar het aangrenzende water, is de kans gegrepen om van de keuken, eet- en woonkamer een extra hoge ruimte te maken, wat bijdraagt aan de luxe beleving van de woning. Ook werd het hiermee mogelijk de woning op de juiste hoogte te verbinden met de tuin.

 

In het bestaande deel zijn de andere verblijfsvertrekken gemaakt. Met het toevoegen van enkele wanden, het dichtzitten van oude sparingen en het betrekken van de garage bij de woning werd de juiste indeling gevonden.
Een groot vrijstaand bad, dubbele regendouche, sunshower en sauna maken het gebruik van de badkamer een heuse wellness ervaring.

De gevel
Door het oude stenen buitenbad van de woning geheel te verwijderen, waarbij alleen de draagconstructie bleef staan, kon de woning aan de buitenzijde flink geïsoleerd worden. Dezelfde bouwsystematiek werd voor de nieuwbouw gebruikt. Een gestuukte isolatie laag van Sto Isoned met 140mm EPS panelen maken de woning energiezuiniger dan ooit te voren. Door de woning te stucen, afgewisseld met Western Red Cedar delen en antracietgrijze kozijnen is een modern en strak ogende bungalow gerealiseerd. Het stucwerk is uiteindelijk geschilderd met de zogenaamde Sto Lotusan zelfreinigende muurverf, waardoor deze vrijblijft van aanslag en andere vervuiling.

Omgeving
De tuin is geheel opnieuw aangelegd waarbij een lijnenspel bij de entree met hogere en lagere delen de toegang tot de woning verbijzondert. Alleen het dek dat ook de verblijfsruimtes aan de achterkant van de woning een buitenruimte op hetzelfde niveau moeten gaan geven, moet nog gerealiseerd worden.

Resultaat
Een totale metamorfose van een eenvoudige bungalow tot luxe villa is de afgelopen jaren met plezier gerealiseerd, naar volle tevredenheid van opdrachtgever, aannemer en architect!

Tekeningen

Archief - Bestaande Situatie

Vergelijkbare projecten

Het interieur bepaalt

Het interieur bepaalt

Renovatie landhuis Voorburg

Renovatie landhuis Voorburg

Interieur VLA Films

Interieur VLA Films

Brugwachterswoning Delft

Brugwachterswoning Delft

Zeepfabriek

Zeepfabriek