Koornmarkt Delft

programma interne renovatie
opdrachtgever particulier
aannemer Euroconstruct
constructeur -
projectadres Delft
status opgeleverd
ontwerp 2013-2014
oplevering 2014
foto's BK Visuals

Een van de vele gemeentelijke monumenten die Delft rijk is, staat aan de Koornmarkt. Het gebouw is rond 1880 gebouwd op de plaats waar voorheen het pand ‘Het wapen van Ceulen’ stond, dat afgebrand is. De eigenaars van het appartement op de eerste verdieping wilden de door hen in 2013 aangekochte benedenverdieping bij hun huidige woning betrekken. Via de BNA Architectenwinkel kwamen ze in contact met Studio D11 en resulteerde in een vruchtbare samenwerking. In verband met de grotendeels weggeroeste stalen liggers, daterend uit 1880, die wanden wegdrukten, moest het gehele kelderdak vernieuwd worden. Diverse gesprekken met de monumentencommissie en Monumentenzorg hebben gezorgd voor een breed gedragen plan, waarin oude elementen in ere hersteld zijn en belangrijke doorbraken gerealiseerd konden worden. Hierdoor ontstonden beter aan elkaar geschakelde ruimtes en een logischer indeling met meer functionaliteit.

Een van de vele gemeentelijke monumenten die Delft rijk is, staat aan de Koornmarkt. Het gebouw is rond 1880 gebouwd op de plaats waar voorheen het pand ‘Het wapen van Ceulen’ stond, dat afgebrand is.

Het gebouw bestaat uit een benedenwoning en twee bovenwoningen. Op de eerste etage woont het stel dat de benedenwoning in 2013 gekocht heeft. De wens was al langer, om de benedenwoning bij de bovenwoning te betrekken als de kans zich voordeed.

In eerste instantie kwamen zij met Studio D11 in contact in relatie tot de BNA Architectenwinkel, met vragen over het wegroesten van de stalen liggers uit de periode van voor 1880 die de troggewelven boven de kelder dragen. Na inspectie bleek dat er geen houden aan was. Het gehele kelderdak moest verwijderd worden ook omdat deze allerlei andere wanden wegdrukte.

Daarnaast waren er wensen voor verschillende doorbraken om zo beter aan elkaar geschakelde ruimtes te creëren, maar ook om diverse functies anders in te delen. Diverse gesprekken zijn gevoerd met de monumentencommissie en Monumentenzorg om tot een plan te komen waar iedereen achter staat. Zo zijn elementen in ere hersteld en zijn de doorbraken met respect voor het monument uitgevoerd.

Tekeningen

Archief - Bestaande Situatie

Vergelijkbare projecten

Het interieur bepaalt

Het interieur bepaalt

Renovatie landhuis Voorburg

Renovatie landhuis Voorburg

Interieur VLA Films

Interieur VLA Films

Brugwachterswoning Delft

Brugwachterswoning Delft

Zeepfabriek

Zeepfabriek