Gemeentelijk Monument Gouda

programma interne renovatie
opdrachtgever particulier
aannemer Van Dijk Gouda
constructeur -
projectadres Gouda
status opgeleverd
ontwerp 2014
oplevering 2015
foto's BK Visuals

Door de splitsing van dit pand in een woning en een kantoor was de relatie met de originele indeling en sfeer ver te zoeken. Het pand is daarom volledig gestript en alles is grondig onder handen genomen. Originele details, zoals ornamenten, werden ontdekt en waar nodig hersteld. Om het gevoel van ruimte en ergonomie te versterken, is de keuken ontworpen als een meubel tussen de eet- en woonkamer in en is er een doorloopbadkamer gerealiseerd op de eerste verdieping. Uiteindelijk is er voor de afwerking van het huis gekozen voor een mix van klassieke elementen en moderne toevoegingen, naast het herstel van opnieuw ontdekte, originele details, waardoor het eindresultaat voor de huidige eigenaars aanvoelt als een warme jas.

De nieuwe bewoners van dit prachtige monumentale pand aan het Regentesseplantsoen in Gouda stonden voor een fikse uitdaging. Het pand was in het verleden gesplitst in een woning en kantoor waarbij alle mogelijke relaties met de oude woning ver te zoeken waren. De wat uitgesproken designsmaak van de vorige eigenaren en de inrichting van de kantoorverdieping drukten erg de stempel op de indeling en uitstraling van het interieur. Om tot een nieuw gebruik van het pand te komen zijn alle verdiepingen flink onder handen genomen. Tot op de originele wanden en vloeren is het pand gestript. Daar waar originele details ontdekt werden zijn deze bewaard gebleven en hersteld of vernieuwd. De originele indeling van de woning heeft als uitgangspunt gediend voor de nieuwe indeling. Hierbij is de keuken beschouwd als meubel in de ruimte om onderdeel uit te laten maken van de woon- en eetkamer en is op de verdieping de “doorloop badkamer” centraal tussen de slaapkamer en werkkamer gesitueerd. Op zolder zijn enkele kleine kamers samengevoegd en is alles opgefrist nadat ook daar alles gestript is.

Er is gekozen voor een mix van klassieke elementen en moderne toevoegingen, waarbij het herstel van bestaande ornamenten en onderdelen voorop stond.

Archief

Vergelijkbare projecten

Het interieur bepaalt

Het interieur bepaalt

Renovatie landhuis Voorburg

Renovatie landhuis Voorburg

Interieur VLA Films

Interieur VLA Films

Brugwachterswoning Delft

Brugwachterswoning Delft

Zeepfabriek

Zeepfabriek