Tuinderswoning Rijswijk

programma renovatie en uitbreiding
opdrachtgever particulier
aannemer Archibald B.V.
projectadres 't Haantje Rijswijk
status opgeleverd
ontwerp 2015
oplevering 2015
foto's BK Visuals

 

De van oorsprong donkere, onpraktisch ingedeelde, maar voor de opdrachtgevers perfect gelokaliseerde woning is door het plaatsen van een forse aanbouw, asymmetrisch ten opzichte van de woning, helemaal omgegooid. Door het gebruik van afwijkende materialen is er een duidelijk verschil ontstaan tussen oud en nieuw. Veel glas zorgt nu voor veel licht en de nieuwe, af te sluiten woonkeuken combineert het praktische met het aangename. De plattegrond van de verdieping werd volledig veranderd, waarbij het ruimtegebruik en de ruimtebeleving goed op elkaar zijn afgestemd.

Aan t Haantje in Rijswijk staan diverse tuinderswoningen. Bij velen is het bedrijf verdwenen en is alleen de woning nog aanwezig. Zo ook bij dit pand. In de jaren 90 is de woning reeds ingrijpend gerenoveerd en geïsoleerd. De indeling van de woning was echter geheel specifiek voor de toenmalige eigenaren tot stand gekomen. De nieuwe eigenaren waren gevallen voor de woning op deze locatie, alleen de indeling en inrichting strookte niet met hun wensen. De woning moest op de begane grond ruimer, lichter en praktischer worden. Op de verdieping, waar in eerste instantie naast de 4 slaapkamers alleen een toilet was, zouden twee badkamers en een los toilet gerealiseerd moeten worden.

Op de begane grond werd de oplossing gevonden door een aanbouw te ontwerpen die in verhouding tot de woning ondergeschikt zou blijven. Door de gevel geheel van kozijnen met glas te maken komt er veel licht binnen. De bijkeuken moest qua ruimte vrij fors worden om in de wensen te voorzien.

Daarom is het geheel compleet asymmetrisch ten opzichte van de woning gemaakt met afwijkende materialisatie, zodat er een duidelijk verschil is ontstaan tussen de bestaande woning en de nieuwe toevoegingen. De nieuwe woonkeuken wordt door twee enorme schuifdeuren van elkaar gescheiden zodat na het eten de keuken ook uit het zicht geplaatst kan worden.

Op de verdieping werd ruimte gevonden door de oude trap geheel te verwijderen en meer richting de entree te verplaatsen. Hierdoor ontstond aan de achtergevel veel ruimte om twee separate badkamers en een toilet te realiseren. De entree en nieuwe overloop is met lichte materialen en een op maat ontworpen trap met strakke balustrade een aanwinst voor de woning, aangezien ruimte en ergonomie goed op elkaar zijn afgestemd.

Tekeningen

Archief

Vergelijkbare projecten

Het interieur bepaalt

Het interieur bepaalt

Renovatie landhuis Voorburg

Renovatie landhuis Voorburg

Interieur VLA Films

Interieur VLA Films

Brugwachterswoning Delft

Brugwachterswoning Delft

Zeepfabriek

Zeepfabriek