Back to school

Teach what you preach

wat wij wilden bereiken

Oude schoolgebouwen en kerken die leeg komen te staan, zijn vaak een bron van inspiratie voor mensen die een bijzondere woonwens hebben. Wij gaan die uitdaging maar al te graag met deze pioniers aan!

samenwerking met de klant

Toen onze opdrachtgevers de kans kregen deze oude school in Zwanenburg te kopen, twijfelden ze geen ogenblik. Maar hoe transformeer je een 450m2 grote school tot een leefbaar woonhuis voor een gezin met vier kinderen. Daarbij kwam de uitdaging de woning zodanig te verduurzamen dat hij bijna energie neutraal zou worden (BENG).

werkwijze en resultaat

Het project startte met een nieuwe fundering voor de oude school. Deze noodzaak werd gelijk aangegrepen als kans om het concept van de ‘groene paal’ in te zetten. Middels dit principe zijn tientallen meters buis aangebracht in de nieuwe funderingspalen, die als grondbron gingen werken voor de warmtepomp. Omdat het dak van de school enorm groot is konden er met gemak 40 zonnepanelen aangebracht worden. Hiermee is er een totaalconcept ontstaan waarmee de woning bijna energie neutraal is geworden.

De ruimtelijk ingrepen in de woning zelf bestonden uit het verwijderen en toevoegen van ruimtes. Op de begane grond werden wanden (deels) verwijderd evenals delen van de zolder vloer. Hierdoor ontstond een mooie hoge leefruimte. op de oude zolder zelf werden slaapkamers en badkamers gerealiseerd. Een bijzonder bouwkundig detail is, dat de oude zolder vloer niet geschikt was voor bewoning. Naast de wens om vloerverwarming te passen was het dus de behoefte om deze woonlaag toe te voegen aan de oude school. Een complete nieuwe staalplaat betonvloer werd als middel ingezet om dit te kunnen realiseren.

BIM

Voor dit project maakten wij een zeer gedetailleerd bouw informatie model (BIM). De aannemer heeft gedurende de hele bouw dit model gebruikt om de uitvoering te realiseren. Nergens is een tekening aan te pas gekomen gedurende het werk. De Aannemer liep met iPad en daarop ons model rond op de bouw en kon alle informatie daaruit distilleren. Tot op de laatste detail is het geworden als ontworpen.

samenwerken?
Contact Reinder

Reinder is partner & architect bij D11 architecten. Hij heeft ervaring in tientallen renovatie- en transformatieprojecten en daarmee een uitgekiend gevoel ontwikkeld voor het aanpakken van bestaande gebouwen.