Brugwachterswoning

Industrieel erfgoed

wat wij wilden bereiken

Op een unieke locatie in Delft vind je de geschakelde brugwachterswoningen, waar vroeger de brugwachters woonden die de Reijneveldbrug bediende. Een van de woningen stond te koop en was aan een grondige renovatie toe. Wij probeerden een klant te vinden die met ons de uitdaging aan wilden gaan!

Birds view

samenwerking met de klant

De nieuwe eigenaar wilde graag een grote levensloopbestendige woning. De brugwachterswoning voldeed hier niet aan maar was wel de ideale locatie voor hen. Daardoor werd onderzocht wat de mogelijkheden waren om de woning op de begane grond zodanig uit te breiden, waardoor alle functies van het wonen op een laag gesitueerd konden worden. De opgave werd complexer omdat de woning rijksmonument betreft.

Birds view

werkwijze en resultaat

Met een helder en ambitieus plan, overtuigden wij de commissie welstand, monumenten en de stads Bouwmeester. De ingreep die we deden was dusdanig dat de routing tussen alle functies op een oogopslag logisch was. De woning kreeg de voornaamste leefruimte met een breed uitzicht op het industrieel erfgoed van DSM in de nieuwbouw. Meer privé functies werden in het oude gebouw gesitueerd.

Qua architectuur stemde wij de nieuwbouw af op het oude gebouw. Door subtiel te verwijzen naar onder andere baksteenmaten en goothoogtes, konden wij een beeld neerzetten dat zich zowel onderscheid van, als in samenhang is met het monument. Het eindelijk resultaat wordt door diverse mensen tot vandaag de dag nog steeds enthousiast ontvangen.

samenwerken?
Contact Reinder

Reinder is partner & architect bij D11 architecten. Hij heeft ervaring in tientallen renovatie- en transformatieprojecten en daarmee een uitgekiend gevoel ontwikkeld voor het aanpakken van bestaande gebouwen.