Weergaloze metamorfose

Klassiek herenhuis Den Haag hoogstaand hersteld

VoorNa

wat wij wilden bereiken

Monumentale panden zijn voor ons als architect cadeautjes om aan te mogen werken. Niet alleen bevatten ze een schat aan kennis hoe er gebouwd werd, maar ze zijn ook een rijkdom aan verhalen. Slechts zelden treffen wij een gebouw aan als deze: de woonstructuur van dit Haagse herenhuis was flink gewijzigd, monumentale details waren verstopt achter diverse bouwlagen en de jaren ’60 had qua stijl flink huis gehouden. Het pand verdiende een stevige aanpak waarbij ze met liefde en in stijl gerenoveerd zou gaan worden. 

samenwerking met de klant

Onze opdrachtgever was het met ons eens dat de ruim 280 m2 grote woning, die uit een souterrain en 3 bouwlagen bestaat, niet in fases verbouwd kon gaan worden. Rekening houdende met het budget werd daarom gekozen om de mate van investering per laag naar gelang van het gebruik te verdelen. In een vroeg stadium werd de aannemer betrokken bij het project waardoor het budget ook inzichtelijk zou blijven. 

Originele tekening, Gebroeders van Paassen architecten

werkwijze en resultaat

Los van de verduurzaming en restauratie, die in zijn geheel werd doorgevoerd, werd de luxe dus verdeeld. Dat zie je onder andere terug in de keuzes die gemaakt zijn om de woning weer in oorspronkelijke staat te herstellen (waaronder de op maat gemaakte ensuite kast). 

Toch kozen wij er voor om qua afwerking het huis als 1 te beschouwen. Hierdoor is de kwaliteit toch voelbaar door het gehele huis. Eikenhouten vloeren, klassieke gietijzeren radiatoren van DRL, verlichting van Deltalight en maatwerk meubilair van Van den Berg Interieurbouw. 

Wat een metamorfose!

samenwerken?
Contact Reinder

Reinder is partner & architect bij D11 architecten. Hij heeft ervaring in tientallen renovatie- en transformatieprojecten en daarmee een uitgekiend gevoel ontwikkeld voor het aanpakken van bestaande gebouwen.