Verbouwing Zeepfabriek Delft

programma interieurontwerp, restauratie en bouwkundige aanpassingen
opdrachtgever particulier
aannemer bouwbedrijf Zeelenberg
constructeur IBT Veenendaal
projectadres Delft
status opgeleverd
ontwerp 2012
oplevering 2012
foto's  BK Visuals

 

Het historische pand van de zeepfabriek in Delft werd in 2012 met minimale middelen getransformeerd tot een comfortabele, sfeervolle en moderne woning. De toename van daglicht op de begane grond, dankzij de verlenging van de dakgevel aan de achterzijde, gaat hand in hand met een betere bereikbaarheid van het dakterras via een nieuw vervaardigde trap welke tevens als subtiel beeldelement de woonkamer van de keuken scheidt.

In 2003 werd de Zeepfabriek Bousquet in Delft gesloten na 310 jaar dienst te hebben gedaan als industrieel complex waar zeep werd gemaakt, verpakt en verkocht. De voormalige zeepziederij ‘Het vergulde Hoefijser met drie Kruijsen’ werd in 1798 overgenomen door Isaac Bousquet waar het vandaag de dag nog de naam aan ontleent.

Het complex is door de jaren heen vele malen aangepast, vergroot en verkleind. Er was een duidelijke scheiding ontstaan tussen de verschillende functies in de diverse gebouwdelen, die na de sluiting in 2003 grondig werden gerestaureerd onder leiding van SG architecten uit Delft. Het bureau realiseerde er tussen 2005 en 2010, in samenwerking met Ceres Projecten, woningen in. Achter de witgepleisterde lijstgevel werd in het voormalige stalgebouw een woon-werk woning gerealiseerd die na de oplevering geruime tijd leeg bleef staan. Mede door de vrij donkere ruimte op de begane grond en de als separate woning ingerichte verdieping, was het monumentale gebouw als woning in zijn totaliteit minder aantrekkelijk. In 2012 gaf de nieuwe eigenaar van het pand en opdrachtgever van Studio D11 duidelijk aan een meer praktische indeling te willen realiseren, waarbij de begane grond als woon- en leefruimte ingericht moest worden. Tevens was er de wens een meer logische verbinding te willen maken tussen de verschillende functies waarbij extra direct daglicht op de begane grond essentieel was.

De oplossing werd gevonden door op de eerste verdieping, waar het dakterras zich bevindt en grenzende aan de hoofdslaapkamer, de kap iets te verlengen en de achtergevel als het ware uit te bouwen.

 

Hierdoor is een ruimte ontstaan waarin een nieuwe trap de verbinding werd tussen het woongedeelte op de begane grond en het dakterras enerzijds én de hoofdslaapkamer anderzijds. Het logische gevolg was, en tevens uitgangspunt van de gehele ingreep, dat de enige buitenruimte van het huis, het dakterras, goed bereikbaar werd vanuit de functies woonkamer en keuken, die nu op de begane grond gerealiseerd werden. Tevens werd het hierdoor eenvoudiger om ‘s avonds naar de slaapkamer te gaan vanuit de woonkamer. Wat voorheen de keuken was op de 1e verdieping, is nu de en-suite badkamer van de hoofdslaapkamer geworden.

Een tweede wens werd met het verleggen van de achtergevel op de 1e verdieping gerealiseerd: een enorme toename van daglicht op de begane grond. De nieuwe trap, die prachtig vervaardigd is door Derk Thomassen, creëert een subtiele scheiding tussen woonkamer en keuken en is door de dubbele opgang niet alleen mooi symmetrisch, maar tevens praktisch in het gebruik gezien vanuit beide functies. Door zowel de vloer, de wanden en de trap in verschillende wittinten uit te voeren, zijn de monumentale elementen -waaronder de zeventiende eeuwse balklaag rustende op consoles met Renaissance decoratie- nog meer tot hun recht gekomen. Tevens werd een deel van de 19e eeuwse balkconstructie, na goed overleg met de monumentencommissie, op één plaats aangepast als raveling voor de nieuwe trap. Eigenlijk is er met ogenschijnlijk minimale middelen een maximaal resultaat bereikt: een uiterst leefbare, sfeervolle en moderne woning in een zeer bijzonder stukje Delftse geschiedenis.

Tekeningen

Archief

Vergelijkbare projecten

Het interieur bepaalt

Het interieur bepaalt

Renovatie landhuis Voorburg

Renovatie landhuis Voorburg

Interieur VLA Films

Interieur VLA Films

Brugwachterswoning Delft

Brugwachterswoning Delft

Zeepfabriek

Zeepfabriek